Oδηγός της νεωτέρας μελισσοκομίας Γεωργιου Τριβιζα - Βραβείον Ακαδημίας 1930
Ποιός είμαι;
Μανώλης από Σύρο, ερασιτέχνης μελισσοκόμος
Ποιό είναι το γευστικότερο μέλι
Μέθοδος Μπαμπίλη
Για όσους δεν γνωρίζουν την μέθοδο Μπαμπίλη :
Κρατάμε γερά μελίσσια τον χειμώνα και τέλος Φλεβάρη αρχίζουμε διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι 1/1 όσο παίρνουν
Αν όλα πάνε καλά τέλος Μάρτη τα μελίσσια που είναι πάνω από 16-17 πλαίσια πληθυσμό , χωρίζονται στην μέση και τους χορηγούμε νέα μάνα , για την οποία έχουμε μεριμνήσει πολύ πριν.
Η Τροφοδότηση συνεχίζετε ώστε τα μελίσσια να φτάσουν και πάλι σε σχεδόν 20 πλαίσια πληθυσμού.
Τέλος του Μάη και ενώ τα μελίσσια μεταφέρονται στον έλατο γίνονται συνενώσεις με την μέθοδο της εφημερίδας και ανά δύο.
Στόχος είναι τα μελίσσια μας να έχουν όλη τους την δύναμη συλλογής στην καλύτερη στιγμή της μελιτοέκρισης. Πότε είναι αυτή; ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει αλλά ελπίζουμε στην τύχη και στα στοιχεία των παρελθόντων ετών.
Ο Μπαμπίλης εφάρμοζε την μέθοδο αυτή στην Ηλεία και θα πρέπει να γίνει προσαρμογή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες .
Μετά τον έλατο ο Μπαμπίλης δεν πήγαινε σε άλλη μελιτοφορία για εκμετάλλευση .
Προχωρώντας ένα βήμα μετά τον Μπαμπίλη έκανα το εξής:
Κατά την διάρκεια των συνενώσεων άφηνα στην τετράδα την παλιά μάνα και την νέα την έπαιρνα με 2 γόνους σε μια κυψέλη ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξή της .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου